Mieszkają w pobliżu, a zabijają inaczej
31 stycznia 2014, 11:41Grzechotniki Crotalus oreganus helleri zamieszkujące obszary oddalone o 2 godziny jazdy samochodem produkują zupełnie różne jady. U węży z pustynnych okolic Phelan toksyna zawiera białka uszkadzające ściany naczyń i zaburzające krzepnięcie. U gadów z górskiego rejonu Idyllwild jest to zaś neurotoksyna hamująca przesyłanie sygnałów.
Osteoklasty w naczyniach zniszczą zwapnienia?
14 marca 2014, 11:14Naukowcy odkryli nowy marker i prawdopodobny cel terapeutyczny dla zwapnienia naczyń i zastawek.
Amator kolców
28 listopada 2014, 12:37Neotoma albigula, gryzoń z rodziny chomikowatych z USA, traktuje kolce roślin jak reklamę wartościowego pożywienia.
Zidentyfikowano białko hamujące regenerację mięśni po urazie
5 sierpnia 2015, 10:52Zidentyfikowano wytwarzane przez makrofagi białko, które hamuje regenerację mięśni po urazie.
Żabia pianka wspomoże leczenie oparzeń i ran
23 marca 2016, 11:18Pianka wytwarzana przez żabę túngara (Engystomops pustulosus) do osłaniania skrzeku stanowi, wg naukowców z University of Strathclyde, świetny sposób dostarczania antybiotyków pacjentom z oparzeniami.
Chromosomy zbudowane inaczej niż sądzono
24 listopada 2016, 13:04DNA stanowi tylko około połowy chromosomu. To o wiele mniej niż dotąd sądzono.
Odkyto nowy rodzaj toksyny botulinowej
3 sierpnia 2017, 12:22Szwedzi odkryli nową toksynę botulinową, która może znaleźć zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń.
Mleko dziobaka zawiera unikatowe białko o właściwościach przeciwbakteryjnych
16 marca 2018, 07:19Australijscy naukowcy szukają sposobu na lekooporność, badając unikatowe składniki mleka dziobaka.
Bliskość komórek mięśniowych może sprzyjać rozprzestrzenianiu komórek raka prostaty
4 stycznia 2019, 08:48Bliskość komórek mięśniowych (miocytów) może sprzyjać rozprzestrzenianiu komórek raka prostaty. Rośnie wtedy prawdopodobieństwo, że będą one podlegać fuzji, co zwiększa ich inwazyjność oraz zdolność do przerzutowania.
Popularny dodatek do żywności wywołuje cukrzycę i otyłość?
25 kwietnia 2019, 12:16Konsumpcja propionianu, popularnego dodatku do żywności, który jest szeroko używany w wypiekach czy dodatkach smakowych, zwiększa poziom hormonów odpowiedzialnych za otyłość i cukrzycę. Badania, z których płyną takie wnioski, prowadzili naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health we współpracy ze specjalistami z Brigham and Women’s Hospital oraz Centrum Medycznego Sheba w Izraelu